• طلوع سخن

خانواده در جايگاه کوچک‌ترین نهاد اجتماعی، بزرگ‌ترین نقش را در حفظ سلامت و بقای جامعه دارد؛ به همین دلیل محققان مختلف مخصوصاً جامعه‌شناسان، روان‌شناسان تربیتی و حقوقی از دیرباز تاکنون به آن توجه داشته‌اند.

از جمله موضوعاتی که به ویژه در دهه‌های اخیر بیشتر به آن توجه شده است، سلامت جنسی خانواده هاست. کامیابی جنسی و درک متقابل در زندگی زناشویی به حل مشکلات و تحمل سختی‌ها بسیار کمک می‌کند. عملکرد جنسی مطلوب، موجب حفظ سلامت جسمی و روانی، تقویت اعتمادبه‌نفس، احساس کامروایی، سرزندگی و شادابی، احساس صمیمیت و نزدیکی بیشتر به همسر و تربیت بهتر فرزندان می‌شود و نهایتاً به تحکیم روابط خانوادگی کمک می‌کند، اما اگر به نیاز جنسی درست پاسخ داده نشود؛ سلامت جسمی، روانی و حتی اجتماعی به خطر می‌افتد.

ناکامی جنسی می‌تواند به اختلالات عمیقی در روابط زوجین منجر شود و در نهایت موجب از هم‌گسیختگی زندگی زناشویی شود. آمارهای طلاق بیانگر آن است که علت مستقیم یا غیرمستقیم بسیاری از متارکه‌ها در کشور ناشی از مشکلات و اختلالات عاطفی و جنسی زوجین است. نبود رابطه جنسی مناسب، زمینه را برای دامن زدن به مشکلات جزئی و تبدیل آنها به مشکلات بزرگ مهیا می‌سازد. هرگونه اختلاف در این رابطه به احساس ناکامی و ناامنی روانی، حسادت، بدبینی، اضطراب، نداشتن تمرکز، بهانه‌گیری و دیگر مشکلات منجر می‌شود. نتیجه این مشکلات نیز چیزی جز حاکم شدن فضای سرد و بی‌روح بر زندگی یا از هم‌گسیختگی زندگی مشترک نخواهد بود.

متأسفانه تعداد قابل توجهی از همسران به دلایل مختلف که مهم‌ترین آن نداشتن آگاهی است، از انجام رضایت‌بخش فعالیت جنسی و رسیدن به اوج لذت جنسی (اُرگاسم) ناتوان‌اند.

نکته‌ای که در اینجا باید بر آن تأکید کرد، این است که اولاً تمامی مشکلات جنسی ریشه در اتاق خواب ندارد و باید قبل از آن با روابط عاطفی بین زن و شوهر حل شود؛ ثانیاً اصل وجود میل جنسی، غریزی و فطری است و رفتار جنسی و عاطفی با همسر نیاز به آموزش و مراقبت دارد.

برخی افراد از نیازهای مرتبط با سلامت جنسی خود، آگاهی کافی ندارند؛ در حالی که حق دارند از یک زندگی جنسی سالم و رضایت‌بخش برخوردار باشند. بعضی نیز به برخی اختلالات جنسی مبتلا هستند، اما به خاطر شرم و حیا و باورهای غلط حاضر نیستند مشکل خود را حل کنند.

به همین دلیل لازم است دختران و پسران جوانی که تصمیم دارند ازدواج کنند، دانستنی‌های لازم را برای این کار یاد بگیرند. این دانستنی‌ها شامل شناخت نیازهای عاطفی یکدیگر هنگام آمیزش و رعایت آن، شناخت راه‌های مختلف هم بستر شدن، آگاهی از راه‌های جلوگیری از بارداری و تنظیم خانواده، آگاهی از احکام شرعی آمیزش، بهداشت جنسی و … است.

بر این اساس مرکز تحقیقات رایانه‌ای حوزه علمیه اصفهان از سال 1395 با نظارت علمی کلینیک سلامت خانواده دانشگاه شاهد تهران، اقدام به تولید کتاب و نرم‌افزار درباره موضوع سلامت جنسی و عاطفی خانواده کرده است. این فعالیت‌ها در سه موضوع «تشکیل خانواده»، «سلامت عاطفی» و «سلامت جنسی» آماده عرضه شده است.

در پایان جا دارد سپاس خود را از کارشناسان محترمی که بررسی و نظارت بر محتوای علمی این کتاب را به عهده داشته‌اند؛ به ویژه جناب آقای دکتر سید کاظم فروتن مسئول کلینیک سلامت خانواده، استاد حکیم حسین خیر‌اندیش و همچنین گروه پژوهش مرکز تحقیقات رایانه‌ای حوزه علمیه اصفهان که تألیف این اثر را به عهده داشتند بیان دارم. از خدای منان می‌خواهم بر توفیقات این بزرگواران در راه ارتقای سلامت خانواده‌های ایران اسلامی بیفزاید.

وَ آخِرُ دَعْوَانا أَنِ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

سید احمد سجادی جزی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا