• ویژگی‌های رابطه جنسی سالم و ناسالم

 ویژگی‌های رابطه جنسی سالم

رابطه جنسی سالم؛ نوعی رابطه انسانی برای انتقال و دریافت احساسات، افکار و لذت‌هاست. این دریافت و انتقال احساسات همراه با ابراز آگاهانه و مثبتِ انرژی جنسی است. رابطه جنسی سالم، مثبت و پرمایه است و در آن عشق‌ورزی دوجانبه میان زن و شوهر وجود دارد. آمیزش سالم، سلامت جسمی، سلامت عاطفی، عزت‌ نفس و تعالی شخصیت را به‌ صورت کاملاً دوسویه همراه می‌آورد و باعث می‌شود هر فرد به نقش خود در زندگی مشترک و تکالیفی که بر عهده‌ دارد، بهتر واقف شود. بهره‌مندی از رابطه سالم، زن و شوهر را از ارتباط ناسالم مصون می‌دارد و سلامت و آرامش‌گری را تحقق می‌بخشد.

نیاز انسان‌ها به ارضای غریزه جنسی از یک ‌سو و تقدس برآوردن آن در دیدگاه اسلام از سوی دیگر، مسئله را حساس‌تر می‌کند. خداوند متعال می‌فرماید:

«زنان شما برایتان کشتگاه هستند. پس هر زمانی که بخواهید می‌توانید با آنها آمیزش کنید و برای خود ذخیره‌ای پیش فرستید؛ تقوای خدا را پیشه کنید و بدانید حتماً او را ملاقات خواهید کرد و مؤمنان را بشارت دهید».[1]

در این آیه، خداوند متعال زنان را مزرعه آخرت معرفی می‌فرماید و به مردان می‌گوید برای آخرت از این مزرعه توشه برگیرند. این نشان می‌دهد میان رابطه جنسی سالم و ذخیره‌سازی برای آخرت ارتباطی وجود دارد.

در زمینه بهره‌مندی از رابطه جنسی بهتر است به آداب مادی- معنوی، ظاهری- باطنی و اخلاقی- عاطفی توجه کرد. انسان با امید و تکیه به خداوند آرام می‏شود. به همین دلیل، دعا و راز و نیاز، استعاذه به ‌سوی خداوند از شر شیطان و دل سپردن به خدا در رضایت‌مندی از زندگی زناشویی هم بسیار نقش دارد.

آمیزش مناسب و شروط آن از نظر طب سنتی

آمیزش مناسب در موقعيتی اتفاق می‌افتد که بدن آمادگی لازم را داشته باشد. در طب سنتی و اسلامی این آمادگی شامل موارد زیر است:

  1. بدن نیرومند باشد؛
  2. بدن نیاز طبیعی به آمیزش داشته باشد؛
  3. فرد نه سیر باشد نه گرسنه؛
  4. بدون خستگی، اضطراب و ترس باشد؛
  5. با پیش‌نوازی همراه باشد؛
  6. بدون اکراه و نفرت باشد؛
  7. بهداشت بدن و خصوصاً ناحیه تناسلی رعایت شود؛
  8. زوجین خوش‌بو و آراسته باشند؛
  9. از رنگ‌های محرک جنسی مانند: ارغوانی، قرمز، نارنجی و زرد استفاده کنند؛
  10. پس از نیمه شب و هنگام سبکی معده در حالی که هوای اتاق معتدل است، آمیزش کنند.

 برگرفته از کتاب شور زندگی، ج 4: «سلامت عاطفی و جنسی از منظر طب سنتی ایرانی اسلامی»، زیر نظر استاد حکیم خیراندیش.

رضایت

رابطه جنسی سالم، آزادانه، بر اساس مهرورزی و با جلب رضایت هر دو شریک است. خشونت جنسى، در هر مکتبی- مخصوصاً اسلام- نکوهش شده است. نحوه برقراری عمل آمیزش به هر شکل که انجام شود تا زمانی که موجب نارضایتی و ناراحتی یکی از زوجین نشود طبیعی و قابل ‌قبول است (مگر در مواردی که قصد فرزنددار شدن وجود دارد. مثلاً اسلام توصیه می‌کند از جماع در حالت ایستاده حذر کنید چون اگر فرزندی حاصل این جماع باشد، مشکل ادراری پیدا می‌کند).[2]

لذت

رابطه جنسی سالم، رابطه‌ای است که در آن هم‌زمان با لذت جسمی، نوعی تبادل عاطفی و روانی مناسب هم میان زن و شوهر انجام شود. در واقع مهم‌ترین عاملی که می‌توان با آن رابطه جنسی کارآمد را تشخیص داد، این است که پس از پایان رابطه، هر دو طرف از رابطه لذت کافی را برده باشند و احساس خشنودی کنند.

احترام

یک رابطه جنسی سالم، با احترام به شخصیت، خواسته‌ها، نیازها و مرزهای زن و شوهر همراه است. هیچ ‌چیز به اندازه احترام متقابل نمی‌تواند سلامت رابطه جنسی را تضمین کند و هیچ‌ چیز به ‌اندازه نبودنش نمی‌تواند آن را تهدید کند.

اعتماد دوسویه

اگر میان زن و شوهر، اعتماد دوسویه و تمام و کمال جسمی و احساسی وجود نداشته باشد، آمیزش جنسی نمی‌تواند اثرات مثبتی داشته باشد، بلکه حتی ممکن است نتایج منفی نیز به بار آورد. برای رسیدن به آرامش در این رابطه، باید به ناهماهنگی همسران در زمینه جنسی توجه کرد. زن و شوهر باید روحیات یکدیگر را بشناسند تا دچار سوءتفاهم یا بدبینی در رابطه جنسی نشوند.

ایمنی

زن و شوهر باید در جریان رابطه جنسی، احساس امنیت تمام داشته باشند، هیچ ‌کدام نباید احساس ترس ‌کنند، زمان، مکان و چگونگی فعالیت جنسی نباید هیچ ‌کدامشان را آزار بدهد، خیال هر دو طرف باید درباره حاملگی ناخواسته، انتقال بیماری‌های مقاربتی و صدمات جسمی راحت باشد.

احساس مسئولیت

در یک رابطه جنسی سالم، هر کدام از زن و مرد، باید برای ارضای دیگری احساس مسئولیت کند و عواقب رفتار و فعالیت‌های جنسی خود را بپذیرد. آنها مسئول‌اند پیش از آغاز رابطه جنسی، دانش جنسی اولیه داشته باشند.

موقعیت مناسب

آماده‌سازی روحی و روانی، نظافت و زینت ظاهری و نیز آمادگی جنسی، از ویژگی‌های یک رابطه جنسی سالم است. زن و مرد هنگام رابطه جنسی باید شرایط روحی و جسمی خوبی داشته باشند. زنی که نگران باردارشدن است، زن‌ و شوهری که عمیقاً از یکدیگر رنجیده‌اند و یا از مشکل یا نگرانی مهمی رنج می‌برند، معمولاً نمی‌توانند یک رابطه جنسی خوب داشته باشند. گاهی مردان فکر می‌کنند یک هم‌آغوشی گرم، همه رنجش‌های یک زن را از بین می‌برد؛ در حالی ‌که چه ‌بسا وضع را از آنچه هست بدتر کند؛ زیرا زن این‌ گونه فکر می‌کند که مرد، وقتی نیاز جنسی دارد به سراغ او می‌آید و اگر این موضوع حقیقت داشته باشد او حق دارد که آن را توهین به خود تلقی کند و از آمیزش برنجد؛ بنابراین بهتر این است که مرد دلخوری‌های همسرش را رفع کند تا زن آمادگی لازم را برای رابطه پیدا کند. رابطه جنسی سالم به ‌دور از هرگونه خودخواهی و یک‌سونگری است.

 روابط جنسی ناسالم

رابطه و آمیزش جنسی یکی از لذت‌بخش‌ترین فعالیت‌های دنیاست، اما ممکن است همین کار لذت‌بخش و شیرین در شرایط نامناسب، تهدیدکننده سلامت زن و شوهر باشد. به هر گونه تماس جنسی که در آن فرد به ‌سلامت خود یا همسرش صدمه بزند چه جسمی و چه روانی، رفتار جنسی ناسالم می‌گویند.

ناآرامی

یکی از ویژگی‌های رابطه ناسالم این است که زن و مرد بدون آشنایی از اخلاق و روحیه یکدیگر و بدون هماهنگ شدن جسمی و روانی، با اعصابی ناآرام وارد عمل زناشویی می‌شوند. در نتیجه از لحاظ جسمی و روانی به ارضای مناسب نخواهند رسید.

بی‌احترامی

رابطه ناسالم بدون رعایت اصول صمیمت و احترام در زناشویی، نه‌تنها به ارتقای شخصیت فرد کمکی نمی‌کند، بلکه از نظر روانی باعث سردی و احساس گناه و شرمساری می‌شود. رابطه ناسالم معمولاً استرس‌زا و آزاردهنده است و یک نفر یا هر دو احساس می‌کنند مورد سوء‌استفاده قرار گرفته‌اند.

بهداشت زناشویی

رعایت نکردن بهداشت و سلامت زناشویی  موجب تنفر جنسی و بیماری‌های گوناگونی می شود. رابطه جنسی ناسالم خطرآفرین است و احساس مسئولیت درباره سلامت همسر در آن دیده نمی‌شود.

تدابیر هنگام آمیزش از نظر طب سنتی

در طب سنتی، تدابیری برای هنگام نزدیکی، بیان شده است:

 همسران در مکانی بدون اضطراب و خلوت باشند، نه گرسنه باشند و نه معده‌شان پر باشد، ادرار و مدفوع نداشته باشند؛

 بهترین زمان جماع پس از پاک شدن رحم از خون قاعدگی است. چون رحم در این زمان پاکیزه است و احتمال بارداری در آن بیشتر است. در این زمان، بهتر است زن لباس زیبایـی بپوشد و به صورت شوهر خود نگاه کند و تمام توجه‌اش به او باشد؛

 تصورات والدین هنگام جماع در خلقت جنین مؤثر است؛

 دیدن شکل‌های زیبا در خانه، پیش از انعقاد نطفه و در ابتدای تکوین جنین در زیبا شدن کودک موثر است. پیش از جماع و تا زمانی که خلقت جنین کامل نشده است به چیزهای زشت نگاه نکنید؛

 مرد با زن حین جماع بازی و شوخی کند. با تحریک نقاط حساس بدن سعی کند او را برای نزدیکی آماده سازد، در این حال، احتمال باردرای بیشتر است؛

 آمادگی زن در این حال با تغییر در تنفس و قرمزی که در چشم‌ها به وجود می‌آید، مشخص می‌شود؛

 مرد باید وقت انزال زن را بداند و بکوشد همزمان با به او انزال برسد؛

 مرد هنگام نزدیکی به فرج زن نگاه نکند؛

 هردو از یک دستمال برای تمیز کردن، استفاده نکنند؛

 اگر قصد بچه‌دار شدن دارند؛ پس از انجام جماع، مرد به آرامی از زن جدا شود و زن تا حدود سه ساعت به پشت بخوابد. سپس به آهستگی بلند شود و تا زمانی که مشخص شود که باردار است از حرکات تند و خشن، جهیدن، بالا و پایین رفتن و جماع دوری کند.

نسل سالم، سودابه بیوس، ص 175-177.

خشونت

یکی دیگر از نشانه‌های رابطه ناسالم، خشونت است. رفتارهای ناشایست فیزیکی، از انواع رفتارهای خصمانه است. هر گونه بدرفتاری فیزیکی ناسالم است.

درمان عصبانیت ناشی از غلبه صفرا

طب سنتی برای رفع خشم و عصبانیت برای هر مزاجی، راه‌کارهایی دارد که به آن اشاره می‌کنیم:

 فرد صفراوی به طور مرتب سرکه‌انگبین (2 واحد عسل  + 2 واحد عرق

نعناع + 1 واحد سرکه) بخورد؛

 کاهو، شربت‌آبلیمو، شربت زرشک، ماست، دوغ و شربت عرق بهارنارنج را در برنامه غذایی‌ خود قرار دهد؛

 هر روز 02 دقیقه، به آرامی، پیاده‌روی کند؛

 زیر نظر پزشک، حجامت عام انجام دهد؛

 در صورتی که حساسیت ندارد با آب نسبتاً سرد، حمام کند.

درمان عصبانیت ناشی از غلبه دَم

 فرد دموی به طور مرتب سرکه‌انگبین (2 واحد عسل + 2 واحد عرق نعناع + 1واحد سرکه) بخورد؛

 1-3 مرحله با تشخیص طبیب، هر ماه یک مرحله، در نیمه ماه قمری به بعد حجامت عام انجام دهد.

درمان عصبانیت ناشی از غلبه بلغم

 فرد بلغمی در صورت کم‌خونی از ترکیب سه شیره‌ «انگور + توت + خرما» استفاده کند؛

 روزانه 41 عدد بادام و 3 عدد خرما بخورد؛

 هفته‌ای 5 بار در وعده صبحانه، «ارده + شیره انگور» بخورد؛

 مدتی به خوردن دمنوش زنجبیل که با عسل شیرین شده، مداومت کند.

درمان عصبانیت ناشی از غلبه سودا

 در صورت کم‌خونی ترکیب سه شیره‌ «انگور + توت + خرما» بخورد؛

 از مصرف غذاهای سودازا مانند: بادمجان، کشک، فست‌فودها، سس‌ها، سوسیس و کالباس و… خودداری کند؛

 از داروهای ضد سودا (سودا بَر) که در فروشگاه‌های مجاز دارویی طب سنتی موجود است، زیر نظر پزشک سنتی ماهر استفاده کند.

توصیه‌های حکیم خیراندیش؛ درمان‌های خانگی را می‌دانم، محمدعلی اخوان، ص 92.

عیب‌جویی

عیب‌جویی و بیان نقاط ضعف همسر در مسائل جنسی و انتقاد دائمی اگر به‌ قصد سرکوفت زدن و آزار رساندن باشد، رفتاری ناسالم و اشتباه تلقی می‌شود. شخص عیب‌جو باعث می‌شود همسرش احساس حقارت و ناراحتی کند.

کنترل‌گری

هر گونه نداشتن تعادل، قدرت یا رفتارهای کنترلی در رابطه، غلط و ناسالم است. زمانی که فردی طرف مقابل را سطح پایین و نابرابر دید، نداشتن تعادل به وجود می‌آید. در رابطه‌ای که همیشه تحت کنترل است، طرف مقابل از شما انتظار دارد تا همه انتظارات او را برآورده سازید و طبق خواسته او رفتار کنید. شاید او وانمود کند که می‌خواهد به شما کمک کند تا تصمیم درستی بگیرید یا اینکه ادعا کند، می‌داند بهترین چیز برای شما چیست، اما واقعیت این نیست، بلکه کنترل دیگران ارضای نیاز او است. این رفتار می‌تواند تا حدی ادامه پیدا کند که حتی پیامک ها یا ایمیل‌های شما را چک کند. چراغ ‌قرمز روابط کنترل ‌کننده این است که احساس حقارت کنید و فکر کنید هیچ قدرتی برای تصمیم‌گیری ندارید.

[1]. سوره بقره، آیه 223.

[2]. «لَا تُجَامِعِ امْرَأَتَکَ مِنْ قِیَامٍ فَإِنَّ ذَلِکَ مِنْ فِعْلِ الْحَمِیرِ وَ إِنْ قُضِیَ بَیْنَکُمَا وَلَدٌ یَکُونُ بَوَّالًا فِی الْفِرَاشِ کَالْحَمِیرِ الْبَوَّالَةِ فِی کُلِّ مَکَان»، ‏علل الشرائع، ج‏2، ص 515.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا